13/08/2009

Danebury Hillfort

Po dlouhé době jsem byl opět na výletě. Od Andoveru to je vzdálené kolem 10ti kilometrů a tak jsme se spolu se Sandrou a Stanem vydali na kolách. Vzhledem k tomu, že se sobotní návštěva hospůdky protáhla, cesta se stala trošičku i fyzicky náročnou. :) Ještě že se těm kopcům tady nedá ve srovnání s Čechami říkat kopce.

Z překladu je hillfort opevněný kopec. V okolí jich je několik a krom toho, že jsou staré kolem 2500 let, se o jejich vzniku a původu moc neví. Našel jsem jen zmínku ze středověku, kdy se stavba připisovala různým vládcům či vojevůdcům. Ve 20. století zde probíhaly řady vykopávek, ale ani ty nedokázaly původ objasnit. Samotná tvrz byla obestavená dřevěným plotem, chráněná stromy a keři. Dočetl jsem se, že zde roste mnoho vzácných stromů a rostlin.


OBROVSKOU zajímavostí je, že okolní krajina jen vyjímečně dosahuje 100 metrů. I proto tento kopec se svými 147mi metry tolik vyčnívá. :)


K udržování památky slouží i stádo volně pasoucích se ovcí, jenž pro naši hru "Chyť si svoji ovci" neměly ale vůbec žádné pochopení...

2 comments:

  1. Anonymous17/8/09 17:00

    A copak jsi s tou chycenou ovci chtel delat?:D

    ReplyDelete
  2. Tak podrobně jsme pravidla neurčovali ;-)

    ReplyDelete