10/05/2009

Woodhenge, Old Wardour castle and Old Sarum

Počasí se o víkendu trochu umoudřilo a mohl jsem vyrazit na další výlet. První zastávkou byl Woodhenge. Již podle názvu si můžete všimnout podobnosti se Stonehenge. Bohužel i zde je tajuplnost vzniku velice podobná. Dopátral jsem se, že to mohlo sloužit k určitým pohřebním rituálům. Druhá a novější verze popisuje všechny Henges monumenty jako speciální kladkostroje. Posouzení nechám na vás...


Při cestě z Woodhenge jsem si nemohl nevšimnout anglických "prasečáků". Ten rozdíl od chování dobytka v České republice je značný...


Další zastávku tvořil hrad Old Wardour. Nebylo úplně jednoduché se k němu dostat, je totiž schován v lesích a vede k němu jen úzká silnička, kde není místo ani pro dvě auta. Dokonce i parkoviště bylo obsazené, ale to jsme záhy vyřešili. Parkoviště pro svatebčany bylo poloprázdné. a svatební obřad se měl konat bezmála za hodinu a půl, takže jsme se naštěstí případnému trapasu vyhli.
Hrad byl postaven ve 14. století, bohužel díky 10ti měsíčnímu obléhání v roce 1644 z něj zbyly jen trosky.
  
Při přejezdu k poslední památce se z auta nedalo nevšimnout obrazů umístěných na přilehlém svahu. Jak jsem se později dočetl, jedná se o znaky různých vojenských regimentů z let 1914 a 1918, jímž je tato památka věnována.


Přesunuli jsme se do Salisbury, kde jsme na okraji objevili Old Sarum. Jedná se o sídlo, jehož počátky jsou datované 3000 let před Kristem, čímž patří k nejstarším zachovalým památkám v Anglii. Jedná se o pevnost, umístěnou na kopci a obehnanou dvěma hlubokými příkopy, díky čemuž se stala nedobytnou. A právě kvůli své přístupnosti se stala tato vesnice během 19. století neobydlenou.
 
Z hradeb Old Sarum jsme spatřili i tento nezvyklý obrázek. Je vidět, že kočovní cikáni ještě nevymřeli...


No comments:

Post a Comment